Landgoed Clingendael

Slingermuur met Leifruit in Oude Glorie Hersteld

De slingermuur op Landgoed Clingendael stamt uit 1730 en is 20 meter lang. In 2014 is de fruitmuur geheel gerestaureerd en met nieuwe leifruitbomen beplant. Aan de andere kant van het grasveld staat nog een lange rechte fruitmuur met enkele geleide fruitbomen. Er is een rechte fruitmuur en een slingermuur te bewonderen. De fruit soorten zijn vooral peer, perzik en moerbei en zijn in een snoer, palmet en waaiersvorm geleid.

Fruitmuren Clingendael

Clingendael heeft twee typen fruitmuren: een rechte fruitmuur en een slingermuur.

Rechte Fruitmuur

Een rechte fruitmuur is het eenvoudigste type fruitmuur. Verschil tussen een ‘gewone’ muur en een rechte fruitmuur is dat laatstgenoemde speciaal is gebouwd om leifruit langs te kweken. Een rechte fruitmuur heeft daarom altijd een leiconstructie, van houten latten of spandraden.

Slingermuur

Een slingermuur is een type fruitmuur die bestaat uit pijlers waartussen ronde muren zijn gemetseld. De boogvormige nissen worden afgewisseld door vlakke muurdelen.

De muur heeft aan de zonkant 6 nissen van z’n 3 m breed. Elke nis heeft een hardhouten lattenconstructie waar het leifruit tegen groeit. Langs de muur groeien verschillende fruitsoorten (peer, perzik, moerbei) in verschillende leivormen (snoer, palmet, waaier).

Foto's Fruitmuur

Adres & Bereikbaarheid

Adres

Clingendael 12A, 2597 VH Den Haag

Bereikbaarheid

Als je van de voorkant van Instituut Clingendael naar de vijver loopt (200 m er vandaan), ligt de slingermuur halverwege aan je rechterhand. Op dezelfde hoogte aan je linkerhand staat vóór de hoogstam boomgaard de andere, rechte fruitmuur.

Openingstijden

Vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Meer info

Raadpleeg ook het artikel ‘Park Clingendael in Den Haag: imposant en mooi

Combineer uw bezoek met een wandeling door Park Clingendael. De Japanse Tuin op het landgoed is alléén enkele weken in mei / juni en oktober geopend en zeer de moeite waard.

error: Content is protected !!