Huis te Manpad

Mooiste Leifruit én Langste Slangenmuur

Historische buitenplaats Huis te Manpad heeft de bekendste en mooiste leifruitmuur in Nederland. De fruitmuur, aangelegd in 1720-1740, is tevens de langste slangenmuur in Europa (209 meter). Langs de golvende muur groeien leibomen (peren) van wel 60-70 jaar oud, met gesteltakken die nog steeds in balans zijn. De muur is volledig gerestaureerd. Ook worden er verschillende rondleidingen gegeven.

De leibomen worden nog net zoals vroeger met wilgentenen aangebonden aan het lattenwerk. De wilgentenen worden speciaal daarvoor gekweekt op geknotte boompjes. In de fruittuin van Huis te Manpad is ook een fruitkooi te bezichtigen, en een meer dan 100-jarige druivenboom.

Adres

Herenweg 7, 2105 MB Heemstede

Openingstijden

U kunt de tuin alleen bezoeken met een gratis rondleiding (1,5 uur) onder leiding van een gids. Elke gids vertelt een ‘eigen verhaal’, met leuke anekdotes en interessante wetenswaardigheden uit het verleden van Huis te Manpad. Het huis zelf is niet te bezoeken. Raadpleeg de website voor data en verzameltijdstip. Vooraf reserveren is niet nodig, tenzij u met een groep komt.

error: Content is protected !!