Cultivar Determineren

Introductie

Elke fruitboom produceert vruchten met specifieke kenmerken.
Dit betekent dat vruchten aanwijzingen geven over de mogelijke rasnaam van een boom.
Dat is een handig hulpmiddel als je de cultivarnaam van een boom wilt achterhalen.
(Advies: Als u zelf een nieuwe boom aanplant, zet dan altijd een duurzaam label met rasnaam bij de boom!)

Johannes Herman Knoop (1706 – 1769) wordt beschouwd als grondlegger van de pomologie (= de studie naar fruitsoorten). Hij was de eerste die begon met het publiceren van overzichten, synoniemenlijsten en bijbehorende wetenschappelijke toelichtingen van appels en peren uit Nederlandse, Duitse, Engelse en Franse regio’s. Daarna volgden uitgebreidere werken, zoals Pomologia (over appel en peer) en Fructologia (andere fruitsoorten). Dat zijn werken indertijd in hoog aanzien stonden blijkt wel uit het feit dat ze ook in Duits en Frans vertaald werden. Zijn meesterwerk Pomologia bevat rasbeschrijvingen plus illustraties van vruchten, van rassen die indertijd veel geteeld werden. Dit standaardwerk geldt ook 250 jaar na publicatie nog als de ‘Bijbel voor de fruitteelt’. Pomologia wordt nog steeds gebruikt voor het determineren van historische rassen, ook internationaal.

Determinatie Peer

Voor het determineren van peren volgen hieronder afbeeldingen van ruim 80 peren uit Pomologia van Johannes Knoop. De afbeeldingen uit het boek zijn gesepareerd, ‘digitaal gerestaureerd’ en in een kader gezet, opdat ze makkelijker te vergelijken zijn. Om de determinatie verder te vergemakkelijken zijn de vruchten enigszins gerangschikt op basis van:

  • vruchtgrootte
    De peren zijn grofweg verdeeld in 4 series, met kleine tot zeer grote vruchten. (Houd rekening met overlap tussen de categorieën.)
  • uiterlijk (kleur en vorm)
    Binnen elke serie zijn vruchten die op elkaar lijken zoveel mogelijk bij elkaar gezet.

Tip: Kijk niet alleen naar de vrucht, maar let ook op kenmerken van de vruchtsteel (lengte, dikte, vorm, inplantingshoek).

Kleine Peren

Middelgrote Peren

Grote Peren

XL Peren

error: Content is protected !!